AİLE ÇİFT TERAPİSTİNE GİDENLER
Aile ve çift danışmanlığı, aralarında iletişim sorunları yaşayan çift veya partnerlerin evlilik öncesi, evlilik sırası ya da evlilik sonrasında aldıkları psikolojik destek bir diğer adıyla psikoterapi yöntemlerinden biridir. Aile çift terapistine gidenler, kendi aralarındaki sorunlara odaklanır ve terapist onlara bu yolda onlara ışık tutar ve eşlik eder. Bu sorunun neden kaynaklandığıyla ilgilenir. Olmuşa değil, sonrasında neler yapılabileceğinizle ilgilenir. Çünkü, sorunun kaynağını bulmak terapideki ilk ve en büyük adımdır. Aile Terapistine gidenler, ilk seansa girerken akıllarında soru işaretleriyle gelir. Hatta seansa gelmeden önce bu hizmetten yararlanan diğer insanların konu hakkındaki yorumlarını internette araştırırlar. İki kişi arasındaki sorunları, hayatlarındaki en özel durumları, ev içindeki hallerini başkasıyla paylaşmak çiftler için zor olabilmektedir. (Bu genelde ilk seans itibariyle ortadan kalkar.) Bir aile danışmanı olarak aklınızdaki soru işaretletlerini giderebilmek adına şunu söylemeliyim ki, aile danışmanlığına gidenler genelde seanslara düzenli katılım sağlarlarsa, bu hizmetten çok büyük bir oranda memnun kalacaklardır. Yani burada seanslarınızı düzenli takip etmeniz önem arz etmektedir. Bir diğer dikkat etmeniz gereken de, terapist tarafından verilen ev ödevlerini yerine getiriyor olmanızdır.
Aile Danışmanı Ne İş Yapar?
Aile danışmanı, sizin getirdiğiniz problemlere psikolojik olarak değerlendirmeler yaparken, sorunlu davranışları çözüme kavuşturmak görevindedir. Çiftinizle aranızdaki problemli dönemi minimum kaygı ve stresle atlatmanıza yardımcı olurken bir yandan ilişkinizdeki sorunları gidermek için alternatifler üretmenize yardımcı olur.
Aile Danışmanı Nasıl Olunur?
Aile Danışmanı nasıl olunur, ne gibi eğitimlerden geçerler diye soracak olursanız; öncelikle bunun bir sertifika programı olduğunu belirtmek isterim. Bu sertifikayı her önüne gelen alır mı diye soracak olursanız da cevabımız, “hayır” olacaktır. Bu sertifika için belirlenen lisans bölümlerinden herhangi birinden mezun olmanız gerekmektedir. Bu sertikayı alabilen lisans bölümlerini sıralayacak olursak; Psikoloji bölümü lisans mezunu, Sosyal Hizmetler bölümü lisans mezunu, Sosyoloji bölümü lisans mezunu, Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans mezunu, Tıp lisans mezunu, Hemşirelik lisans mezunu, Çocuk Gelişimi lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Bu alan mezunlarının da en az dört yıllık lisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Aile Danışmanı Eğitimi
Aile Danışmanı eğitimi süpervizyon içermeli ve yönetmelikte geçen süreyi kapsamalıdır. MEB, Yükseköğretim Kurulu veya üniversitelerden herhangi biri tarafından alınan, toplamda 450 satlik aile danışmanlığı sertifika programını başarıyla tamamlamanız beklenmektedir. Bu eğitimlerin tamamlanabilmesi için, süpervizyonların da başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca eğitim sonunda alınan eğitim doğrultusunda bir de sınavdan geçerli not almak gerekmektedir. Tüm bu aşamaları başarılı geçen aile danışmanlarına verilen belge, aile danışmanlık merkezi açma yetkisini de kapsar. Bu eğitimlerin bir ya da iki günlük, genelde haftasonu verilenleri de var. Ancak, iki günlük eğitimle ne başarılı aile danışmanı olunur, ne de MEB Onaylı Aile danışmanı olabilirsiniz. MEB Onaylı Aile Danışmanı olabilmeniz için, 450 saatlik eğitimi tamamlamanız beklenilmektedir. Ayrıca, iki günlük eğitimlerin size pek bir şey katmayacağını da belirtmekte fayda var. Bu yazıyı okuyan bir danışan iseniz, sizlere önerim MEB Onaylı bir aile danışmanı seçmeniz olacaktır.
Aile Danışmanı Nerelerde Çalışır?
Aile danışmanı nerelerde çalışır diye soracak olursanız; kendilerine bir danışmanlık merkezi açabilirler ve burada danışanlarını karşılayabilirler. Aile danışmanlık merkezlerinde çalışabilirler, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumlarında görev alabilirler. Özel kliniklerde ya da kurumlara bağlı olarak çalışırlar. Kendi kliniklerinde çalışabilirler. Hastanelerde, aile sağlık merkezlerinde, belediyelerde çalışabilirler. Aile mahkemelerinde bilir kişi olarak da görev alabilirler.
Aile Danışmanları Çalışma Alanları
Aile Danışmanları Çalışma Alanları; çiftler arasındaki her türlü problemle ilgilenirler. Boşanma öncesi aileler, bu durumdan çocuklarının etkilenmemesi için bu hizmete başvurabilirler. Yoğun tartışmalar yaşayan çiftler bu duruma anlam veremeyebilir ve çözüm yolu olarak aile danışmanlarına başvurabilirler. Aldatma gibi kaygı ve stres yaratan, hayalkırıklıkları yaşanan durumlarda yine aile danışmanlarına gidenler olabilmektedir. Cinsel problemler doğrultusunda bu hizmete başvurabilirler. Şiddet, içe kapanıklık, evliliğin beklenilen doğrultuda ilerleyememesi, ev içinde iletişimin azalması sonucu çiftler bu hizmeti almak isteyebilirler. Çocuklarla ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman anne ve babalar, çocuklarına yardımcı olabilmek adına aile danışmanlarına başvurabilirler. Alkol, madde kullanımı vb. durumlarda, madde kullanan bireylere yardımcı olabilmek adına ailedeki her birey seanslara katılabilir. Çocuklarının yoğun ergenlik dönemlerinde destek vermek amacıyla yine ailedeki her birey seanslara katılabilir. Maddi manevi her türlü aileyi derinden sarsan durumlarda da bu hizmetten faydalanılır. Yas süreci, kaygı ve stresli durumlarla baş etme sürecinde de aile terapistine gidebilirsiniz.
Aile danışmanlığına ne zaman başvurmalıyız?
Aile danışmanlığına ne zaman başvurmalıyız diye soracak olursanız da, problemlerle baş edemediğiniz zaman, altından kalkamayacağınızı düşündüğünüz an, kısaca; kendinizi kötü, stresli veya kaygılı hissettiğiniz an aile terapislerine başvurmanız gerekir. Ayrıca, bu hizmetten faydalanmak için sadece sıkıntılı günlerden geçmeniz gerekmez. Bunu yaşam kalitesini yükseltmek, danışmak veya profesyonel destek almak için de deneyimleyen birçok danışanımız bulunmaktadır. Kısacası; ilişkinizi daha da geliştirmek, var olan sorunları büyümeden çözümleyebilmeniz için de aile danışmanlarının kapısına gidebilirsiniz. Peki, özellikle ne zaman başvurmamız gerekir diye soracak olursanız, sonu gelmeyen ve bitmek bilmeyen kavgalarınız varsa, ilişkinizde tamamen kopma noktasına geldiğinizi düşünüyorsanız, çıkmaza mı giriyoruz diye düşünüyorsanız, buna tükenmişlik hissi de eşlik ediyorsa derhal aile danışmanı arayabilirsiniz.
Aile Terapisti Boşanmayı Engeller Mi?
Aile Terapistinin ilişkiniz üzerindeki etkilerini merak ettiğinizi hatta internette aile terapistine gidenlerin yorumlarını merak ettiğinizi az çok tahmin edebiliyorum. Sorunlu bir evliliğin insanlar üzerindeki etkilerini düşündüğünüz zaman öncelikle bunu denemeye ve deneyimlemeye değecek bir süreç olduğunu vurgulamak isterim. Aile terapistinin size ilk andan yaklaşımı ve tutumu sizi dinlemeye, anlatmaya ve anlaşılmaya teşvik eder. Özellikle çatışmalar büyük olduğunda tarafsız birinin sizi dinliyor olması ve anlaması bile size iyi hissettirecektir. Aile terapisti boşanmayı engeller mi diye soracak olursanız; bu tamamen sizin bize getirmiş olduğunuz problemlere bağlı olarak değişkenlik gösterse de, çok büyük oranlarda evliliğini kurtarmak isteyen çiftlerde olumlu sonuçlar alınacağını belirtmek isterim.Terapistiniz de, en az sizin kadar bu ilişki için çabalayacak, çözülemez sandığınız problemleri beraber aşamalı olarak aşmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için sabır, empati, anlayış, seanlara düzenli gitmek, terapistinizin dediklerini uygulamak yeterli olacaktır.
Aile danışmanlığı terapisi hakkında bilgi ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
Bilgi ve Randevu İçin: 0544 415 02 15