
Ergen Terapisi
İletişim bir insanla karşılıklı konuşabilmek, sağlıklı diyaloglar kurabilmek, muhatabını dinleyip, onun fikir ve düşüncelerine saygı göstererek, bakış açısını kabullenmek ve bağırıp çağırmadan, aynı ortamı paylaşabilmektir.
Çocuğunuzla iletişiminizin sağlıklı olabilmesi için konuşma biçiminizin ve empati kurabiliyor olmanızın rolünün büyük olduğunu unutmamalısınız.
Karşınızda yetişkin bir insan olduğunda ya da saygı duyduğunuz biriyle konuştuğunuzda nasıl iletişim kuruyorsanız, ergenlik çağındaki çocuğunuza da aynı ses tonu, jest ve mimiklerinizle yaklaşmanız gerekliliğini unutmamalısınız.
Bazı zamanlarda ebeveynler çocuklarıyla problem yaşar ve kendilerini bir çıkmazda bulurlar. Sağlıklı iletişim kuramayan ebeveyn – ergen durumdan etkilenmeye başlar. Kriz anını iyi yönetemediğinizi düşündüğünüz zamanlarda bir uzmana başvurarak destek olmak gereklidir.
Ergenlik dönemi kişinin hayatındaki en inişli çıkışlı dönemlerinden biridir. Bu dönem kişilik gelişimi açısından en önemli evredir.
Bu dönem 11 – 12 yaş aralığında başlayıp, 20′ li yaşlara kadar sürer. İlk olarak ailesine ve kendi bireyselliğinin engellendiğini düşündüren herkese karşı bir savaş başlatır.
Ailenin otoriter, kural koyup, sınırlamalar getiren yapısından çok, ergeni koruyan, sahiplenen bir tutumda olması her zaman iletişim kalitesini arttırmaya yarayacak bir yoldur.
Eğer aile, ergen ile iletişim kurmada sorunlar yaşıyorsa, ergenlik çağındaki çocuklarının sürekli öfkelenmesinden dolayı ciddi kaygı içindeyse, profesyonel destek almak gerekmektedir.