ÇİFT TERAPİSİ
İstanbul, Bakırköy ’de Danışmanlık Merkezimizde çift terapisi desteği almak istiyorsanız, ön görüşme ve randevu için bizi arayabilirsiniz.
Bilgi ve randevu için: 0544 415 02 15
Çift terapisi, evliliklerinde veya evlilik öncesinde çiftlerin, ilişkileri üzerindeki çatışmaların rahatsız edici boyutlara varmadan önce bir uzmana danışarak sorunlu davranış üzerinde yapılan çalışmalar, psikoloji alanının bir dalıdır. Bir diğer adı; evlilik terapisidir ve bu bir psikoterapi yöntemidir. Aile terapisi ile farkı, anne, baba ve çocuklardan oluşan ve bu aile mensuplarının da terapilere dahil edildiği bir diğer psikoterapi çeşididir. Evlilik öncesi birbirlerini tanıma aşamasında olan, nişanlılık sürecinde olan veya evlilikleri devam eden çiftler arasındaki problemler çift terapisi alanını kapsar. Sorunlu bir ilişki veya sorunlu bir evlilik beraberinde pek çok problem ve soru işaretlerini beraberinde getirir. Evlilik öncesi çiftlerin; akıllarındaki soru işaretlerinin netlik kazanması, evli olan çiftlerin ise problem daha da büyümeden ve daha büyük hayal kırıklıklarına, kaygıya, gerilim veya depresyona sebebiyet vermeden bu olumsuz gidişatı durdurmak mümkündür. Eşler veya çiftler, sorunlu davranışları kendi yöntemleriyle aşmaya çalışırken kimi zaman başarılı olurken kimi zaman da işler daha kötü bir hal alabilir. Bu durumda benim önerim, problemlerle baş edemediğinizi düşündüğünüz an bir uzmana başvurarak işlerin daha da karmaşık bir hal almasını önlemektir.
Çift terapisi, evliliklerinde veya ilişkilerinde sorun yaşayanların başvurduğu olumlu sonuçlar neticesinde en etkili tedavi yöntemidir. Çiftlerin, her ikisinin de bu terapi sürecine hazır olması ve düzenli seans kontrolleriyle yeterli çabayı göstermeleri sonucunda evliliklerindeki sorunların zamanla ortadan kalkacağı bilinmektedir. Aile danışmanlığında ise, aynı hane içinde bulunan bireylerin aile içindeki sınırları ve yetkinlikleri doğrultusunda sorunlara bakış açılarını değerlendiren bir terapi sistemidir. Ailedeki her bireyin düşünceleri, kişilik özellikleri ve beklentileri doğrultusunda gerçekleştirilen aile danışmanlığı çatışmaların ve sorunların kaynağı ile ilgilenmektedir. Aile danışmanlığını gerçekleştirebilmek için aile danışmanı her bir bireyin seansa dahil olmasını bekler. Aile danışmanlığında sadece anne ve babanın seanslara katılması yeterli değildir. Aynı zamanda çocuklarında katılımı beklenir. Böylelikle, ilk seans itibariyle aile birliği kısmen sağlanılmaktadır. (Aile danışmanlığı ve çift terapisi ile ilgili ayrıntı bilgi için, Aile ve Çift terapisi sayfamı ziyaret edebilirsiniz.)
Çift Terapisine Sadece Ben Katılabilir Miyim?
Bu, bireysel bir seans değildir. Ayrıca, problemi tek başınıza üstleniyor olmanız bir süre sonra sizi de yoracaktır. Sonuçta bu, ikili ilişkilerinizde yaşadığınız bir sorundur ve tek taraflı bir problem değildir. Bu ilişkinin sorunlu ilişki haline dönüşmesinde her iki tarafında elbbete payı vardır. Bu nedenle, bu değişim çemberine her iki tarafın katılması ve iki tarafında etkin rol alması gerekmektedir. Aile terapisinde, haklı ya da haksız aranmaksızın her iki tarafın birbirine yardımcı olması beklenir. Kimi zaman bir taraf baskın karaktere sahip olabilir veya sorun davranıştan kendisini sorumlu görmeyebilir. Bu gibi durumlarda her iki tarafında bu ilişki için elinden geleni yapıyor olabilmesi adına yardım edici tutum sergilemeleri önerilir. Böylece terapötik ilişkiye her iki taraf da dahil olmuş olur. Böylece daha sağlıklı bilgiler doğrultusunda, her iki tarafın da kişilik özellikleri dikkate alınarak, bu ilişkiden her iki tarafında beklentileri göz önünde bulundurularak elde edilen veriler daha iyi değerlendirelecektir. Bu nedenle; çift terapisine sadece bir tarafın katılması yeterli olmayacaktır.
Çift Terapisine Karar Vermek
Çift terapisinin gerçekleştirilebilmesi için her iki tarafın terapiye katılması beklenir. Çiftler kendi istekleri doğrultusunda bu kararı ortak almış olmalıdır. Bir tarafın baskısı sonucu taraflar getirilmemelidir. Her iki taraf sorunu çözemedikleri için, kendi istekleri neticesinde gelmiş olmalıdır. Unutmamak gerekir ki; değişimin gerçekleşmesi için problemi kabul etmek ve neler yapılabileceğiniz doğrultusunda seanslara geliyor olmanız ilişkiniz için atabileceğiniz ilk ve en önemli adımdır. Terapistinizin yargılamaktan uzak, taraf tutmayan tutumu ve gizlilik esasları doğrultusunda konuştuklarınızın o odada kalacağı gerçeği, sizin seanslar hakkında bildiklerinize eklenmesi gereken en önemli unsurdur. Böylece her iki tarafında yargılanmadan rahatlıkla tutum ve davranışlarının sağlıklı değerlendirmesini sağlamak mümkün olacaktır. Tarafsız tutum sonucu da anlaşılmamakla ilgili kaygılarınızın yersiz olduğunu ilk seans itibariyle fark etmiş olacaksınız. Kimi zaman çiftler ilk seansta “Terapi odasına bizi birlikte mi alacaksınız?” gibi sorular iletmektedirler. Ben her iki tarafında ilk seansta odada bulunmalarını istemekteyim. Algılanan sorun her iki taraf için de farklılık gösterebilir. Kimi zaman aldatma gibi sarsıcı bir olay, terk edilme endişeleri, ilişkiden tatmin olamamak, ilgi azalması, cinsel problemler, evliliğin ilk dönemlerinde uyum sorunları, içe kapanma, şiddete maruz bırakılma, ailelerin çatışması sonucu arada kalan çiftler, sorumlulukların tek bir tarafa yüklenmesi, kimi zaman da sebepsiz kavgalar neticesinde orada bulunabilirsiniz. Her iki taraf sorunlu davranışı tarif ederken, sizin gözünüzden kaçan detayları da partnerinizden dinleyebilme fırsatı elde etmiş olacaksınız. Böylece, sizin için problem yaratmayan ya da az sorun teşkil eden durumların partneriniz için ne kadar önemli olduğunu da duymuş olacaksınız. Her problemde olduğu gibi ilişkinizdeki sorunlarda da pek çok farklı çözüm stratejileri vardır. Bunlardan ilişkinize en çok zarar vereni, profesyonel olmayan bir arkadaşınızdan ya da yine profesyonel olmayan bir aile büyüğünüzden ilişkinize ne şekilde yön vereceği belli olmayan nasihatleri uygulamak olacaktır. Bu durum, kimi zaman olumlu sonuçlar doğursa da, kimi zaman ise ilişkinizdeki kırılma noktanıza isabet edebileceğini unutmamanızda fayda var. Ilişkilerinde sorun olduğunu düşünen çiftler için en sağlıklı yol, sorun yönetme ve fırsat geliştirme becerilerini geliştirmek üzere psikoloğa başvurmak olacaktır. Bu sayede kişinin saklı potansiyelini ortaya çıkararak kendine hakim olma, düzelme ve gelişme yetisi geliştirilir. Yani diğer bir deyişle amaç; sorunları çözmek değil, yaşamınızdaki her türlü olasılıklardan faydalanarak bunları etkin şekilde aşmanıza yardım etmektir.
Çift Terapisine Başvurduk Bizi Nasıl Bir Süreç Bekliyor?
Çift terapisi seansına başlamadan önce detaylı anamneziniz alınır, gerekli formlar doldurtulur ve daha sonra bekleme salonundan psikoloğunuz sizi terapi odasına davet eder. Öncelikle psikoloğunuz kendisini tanıtır ve daha sonra sizi tanımak üzerine detaylı sorular sorar. Bu sorular mesleğinizden yaşınıza, ne kadar süredir birlikte olduğunuzdan nasıl tanıştığınıza kadar ayrıntı sorulardır. Detaylı olarak sizi tanıma sürecinden sonra sizi oraya getiren şeyin ne olduğu sorulur. Böylece, ilk farkındalık ve zarar tahmini elde edilmiş olunur. Bu aşama “ bize neler oluyor? ” kısmıdır. Sorun her iki tarafın bakış açısıyla dinlenir. Sorun davranışlar beraber belirlenir. Bunlar bize neler üzerinde çalışmamız gerektiğinin bir taslağıdır. Bu kısım ihtiyacınız olanı ve nasıl elde edeceğinizi belirleyici özelliklere sahiptir.
Hayatınızdaki sorunlar,
Neye ihtiyacımız var ve bu ilişkide ne istiyoruz kısmı,
Bunları nasıl elde edebileceğiniz,
Bunların gerçekleşmesi için neler yapabileceğiniz..
Sırasıyla bu basamakları aşabilmek için danışanların sorun yönetimi ele alınır. Son olarak “ Seanlarımdan beklentiniz nedir? “ diye sorarak danışanlarımın seansları bitiminde o noktada olmalarını hedefliyorum. Sonraki her seanslar sizin getirmiş olduğunuz problem ve seansı başlatacağınız noktadan başlar. Bu nedenle ikinci seans itibariyle, “ Merhabalar, Hoşgeldiniz. Sizi dinliyorum, nereden başlamak istersiniz? “ gibi bir soru yönelterek sizin için önemli olan kısımdan başlamayı tercih ediyorum. Böylece danışanlarımın hem beklentileri karşılanmış, hem de istedikleri hedefe hep beraber varmış olmak amacındayım. Danışanların amaçlarına ulaşmak için neler yapabileceklerini planlamalarına yardımcı olmak, sonraki seanlarda değişmeleri gereken kilit noktalar ele alınır. Bakış açılarını geliştirmelerine yardımcı olmak, farklı konular ele alınarak işbirliği sağlamak hedeflenir. Seanslarımda önem verdiğim bir diğer konu, empati kurmanızdır. Empati, partnerinizin duygularını duyumsamanızı, endişelerine candan yardımcı olmanızı hedefler. Böylece, sonuçları ortaklaşa yaratma konusunda birlikte hareket etmiş olmanız hedeflenir. Gerçekçi hedefler doğrultusunda ilerlemek olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir.
Çift Terapisine Düzenli Gelmek Sonuç Verir Mi?
Çift terapisine düzenli gelmenin yanı sıra, psikoloğunuz, günlük yaşantınızda da öğrendiklerinizi uygulamanız gereken şeyleri ev ödevi verebilir. Bu ev ödevleri, danışanlarla beraber belirlenir. Mesela, birbirlerine çok fazla vakit ayırmayan ve ev içinde farklı etkinliklerde bulunan bir çift için, “ Bir sonraki görüşmemize kadar birlikte zaman geçirebileceğiniz iki etkinlik planlamanızı istiyorum ” gibi ev ödevleri verilebilir. Amaç, beraber geçirilen zaman dilimini arttırmak ve paylaşım birliğini sağlamaktır. Ev ödevlerinin etkileri bir sonraki seansta danışanlarla beraber değerlendirilir.
Özetle çift terapisi, evliliklerinde veya evlilik öncesinde çiftlerin, ilişkilerinin üzerindeki çatışmaların rahatsız edici boyutlara varmadan önce her iki taraf için de evliliğin sürdürülebilmesi için gerekli olan, çeşitli psikoterapi tekniklerinin kullanılarak gerçekleştirilen bir terapi çeşididir.
Yazımın “çift terapisi nedir?” sorunuza yanıt olması dileğimle.