Psikolog Olmanın Süreci Nedir? Psikolog Olmak Üzerine Merak Edilenler Nelerdir?
Pek çok alt alanı ve farklı çalışma seçenekleri olan psikoloji alanıyla ilgili merak edilen her şeyi yazımızda derledik.
İlk olarak, psikolog olabilmek için üniversitelerin “psikoloji” bölümünden mezun olmanız gerekmektedir. Lisans eğitimi ne derecede zordur diye soracak olursanız, üniversiteler arası ve kişiden kişiye değişkenlik gösterse de, söz konusu ruh sağlığı olunca, tahmin edersiniz ki alınan eğitim de öyle kolay olmamaktadır. Bu bölüm için hocaların beklentileri yüksek oluyor. Lisans eğitimi boyunca birçok araştırma yapmaya, makaleler yazmaya, yoğun ders çalışmalarına hazırlıklı olmanızda fayda var.
Bu bölüm için lisanstan mezun olmak yeterli olmamaktadır. Sonrasında uzmanlaşabilmeniz, farklı herhangi bir alanda yüksek lisans yapmanız gerekmektedir.
Uzmanlık alanınız tamamen sizin tercihinize kalmaktadır. Klinik psikoloji, endüstri psikolojisi, sosyal psikoloji, adli psikoloji, gelişim psikolojisi gibi farklı alanlarda yüksek lisans yapmanız mümkündür.
Yüksek lisans yapmasam ne olur dediğinizi duyar gibiyim. Lisans eğitiminiz üzerine yüksek lisans yapmamanız demek, iş bulmakta bir hayli zorlanacağınız anlamına geliyor. Bunun 16nedeni, bu alanda birçok psikoloji mezununun olmasıdır. Ben rahatlıkla iş bulabilirim, yüksek lisansa gerek yok diyorsanız tabiki tercih sizin. Ancak, tam donanımlı, kendisini sürekli geliştiren, eğitimlere ve çeşitli sertifika ve seminer programlarına katılan meslektaşlarınızın da var olacağını unutmamanızda fayda vardır.
Sizi diğerlerinden özel kılacak olan uzmanlığınızın yanı sıra, mezun olduktan sonra veya lisans eğitiminizde başlayacağınız sertifika programlarına katılmanızdır.
Çoğu üniversite programlarında 1 yıl zorunlu hazırlık eğitimini de hesaba katarak, bunun üzerine 4 yıl lisans, 2 yıl yüksek lisans eğitimi sonucu yaklaşık 7 yıl sonunda uzmanlığınızı almış olmanız bekleniyor. Yüksek lisans eğitiminiz boyunca üniversiteniz tarafından süpervizyonlar alarak, kendinizi geliştirmeniz, seans yönetebilecek hale gelmeniz sağlanıyor.
Psikolog Olmak Üzerine Merak Edilenler Nelerdir?
Bu mesleği okuyanlar, kamu veya özel sektörde çalışabilirler. Bunun yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, belediyelerde, özel ya da devlet hastanelerinde, ruh sağlığı merkezlerinde, özel danışmanlık merkezleri ve kliniklerde, kreşlerde, anaokullarında, okullarda okul psikologu olarak veya bakım evlerinde, huzur evlerinde, çocuk ıslah evlerinde, cezaevlerinde, rehberlik ve araştırma merkezlerinde çalışabilmektedirler. Pedagojik formasyon almak şartıyla, öğretmenlik de yapabilirler.
Bu meslekte ilerlemek isteyen kişilerde aranan özelliklere değinecek olursak, öncelikle iletişim yeteneğinizin çok kuvvetli olması gerekmektedir. Sözel yeteneğinizin yanı sıra, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sabırlı, empati yeteneği kuvvetli, araştırmayı ve okumayı seven, dinlemeyi bilen, insanlara yardım etmeyi seven, yenilikleri takip edebilen özelliklerinizin de olması gerekmektedir.