0544 415 02 15

 

[email protected]

 
logologologo

instainsta

  • Ana Sayfa
  • Özgeçmiş
  • Hizmetler
  • Blog
  • İletişim
logologologo

instainsta

  • Ana Sayfa
  • Özgeçmiş
  • Hizmetler
  • Blog
  • İletişim
  • Ana Sayfa
  • Özgeçmiş
  • Hizmetler
  • Blog
  • İletişim

ÖFKENİZİ KONTROL ALTINDA TUTUN!

28 Haziran 2020 by Aslıhan Bereketoğlu Genel 0 comments
öfke terapisi, öfke rehberi

öfke kontrolü, öfke seansı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öfke duygusunun varlığı doğaldır, fakat nasıl deneyimlendiği ve nasıl ifade edildiği önemlidir. Bu yazımızda öfkenizi kontrol altında tutabilmeniz için bir takım önerileri sizler için derledik.

Öfke Nedir?

Öfke: Bireyin engellenme, haklarının ihlal edilmesi, isteklerinin karşılanmaması, işlerin yolunda gitmemesi, sorumlulukları tek başına üstlenme gibi bir takım durumlarla karşı karşıya kalması, herhangi bir saldırıya maruz kalması , incinmesi, tehdit algılaması veya yoksun bırakılması gibi durumlarda kişinin göstermiş olduğu saldırganlık göstergesi veya kızgınlıktır.

Öfke ve saldırganlıkla beraber bedenimiz bir takım sinyaller verebiliyor. Nefes almada güçlük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, terleme, titreme gibi bedensel tepkiler soruna işaret etmektedir. Bedensel tepkilerin yanı sıra zihinsel bir takım sonuçlar da görülebiliyor. Bunlar; performans kaybı, unutkanlık, dikkatsizlik, dalgınlık, duygu ve düşünce yapısındaki bir takım bozukluklar.. Öfke kontrolsüzlüğüyle birlikte bir takım davranışsal sonuçlar da ortaya çıkabiliyor bunlar, acelecilik, konuşma bozuklukları, iletişimdeki bozulmalar, kendine fiziksel zarar verme eğilimi, karşı tarafa fiziksel zarar verme ve saldırganlık…

Öfkenin kendisi bir problem değildir. Hatta haksızlık karşısında durmak, yaşamda bazı değişiklikler yapmak için ön hazırlık niteliğindedir. Fakat, öfke saldırganlığa dönüşürse bizim için sorun teşkil etmeye başlar. Kişi öfkesine yenilir, zarar verme eğilimi gösterirse bu durum bir problem haline gelir.

Saygısızlık, tehdit, başkalarının öfkesi ya da yaşamsal değişiklikler öfke uyandırabilir. Sevdiğiniz insanın sizi terk etmesi, kayıplar, başkalarınn saldırgan tutumları, kişinin gereksinimlerine saygısızlık edilmesi kişiyi öfkelendirebilir. Değişen hayat koşullarına karşı verdiğimiz tepkileri normalleştirebilmek için bir takım önlemler almak gerekir. Bunlar:

Öfkelenmeyi Önlemek Mümkün..

  1. Öfkenin kaynağını bulun. İncinmek, haklarınızın ihlal edilmesi, istekleriniz ve gereksinimlerinizin karşılanmaması, işlerin yolunda gitmemesi, sorumlulukları tek başınıza üstlenmek öfke sebebiniz olabilir.
  2. Fedakar ve aşırı verici biri misiniz? Gereğinden fazla kendinizden ödün vermek sizi yıpratır.
  3. Öfke duymak soruna işaret etse bile, öfkeyi açığa vurmak sorunu çözmez. İletişim becerilerini kullanmak değişim açısından önemlidir.
  4. Ne istediğinizi anlatmak için öfkenizi kullanmayın. O an ne hissediyorsanız, biriktirmeden kendinizi ifade etmeyi öğrenin.
  5. Sinirlendiğinizde tepki vermeden önce 5 kere diyaframdan derin nefes alıp verin. Bunu yaparken, “rahatla, aldırma, birazdan geçecek” gibi sizi yatıştıracak sözcükleri tekrar edin.
  6. “Öfkelenerek bu durumdan çıkamam, var olan sorun daha da büyür” diyerek kendinize telkinlerde bulunun.
  7. Öfke sorunu yaşadığınızda her ne yapıyorsanız biraz mola verin. Mutlaka kişisel rahatlama planınız olsun. Düşünmek, rahatlamak için enerjinizi tazeleyecek bir şey olması önemli. Bazen tek ihtiyacınız olan, ortam değilikliğidir.
  8. Hemen tepki vermek zorunda değilsiniz. Tepkinizi mümkün oldukça geciktirin.
  9. Anında tepki vermekten kaçının. Unutmamak gerekir ki, bir dakikalık öfkeye karşı bir dakikalık sabır, binlerce pişmanlığı önler.

 

Öfke; kişide stres, sağlık problemleri, ağlama krizleri, ilişkilere yansıyan sorunlar veya depresif durumlar yarattığında artık kontrol edilmeyen bir hal almış demektir. Bazı kişiler için, öfkenin sorun haline gelmesinin sebebi; onu ifade edememeleridir. Kişinin kendisini ifade edememesi hem sağlığını hem de ilişkilerini olumsuz etkiler ve öfke bir sorun haline gelmiş olur. Böyle bir durumda mutlaka psikoloğa başvurmalı, öfke seanslarına katılmayı talep etmelisiniz.

Bilgi ve randevu için: 0544 415 02 15

Benzer Yazılar:

  1. Anhedoni Nedir? Zevk Alamama Hastalığı ve Hayattan Zevk Almamak
  2. İlişkilerde Kaçıngan Bağlanma Nedir?
  3. Erkeklerde Depresyon Belirtileri Nelerdir?
  4. Eşinizin Size Karşı İlgisiz Olmasının Nedenleri
Prev
Next
Bakırköy & Ataköy Psikolog - Aslıhan Bereketoğlu

Aslıhan Bereketoğlu, 2015 yılında Okan Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra, Marmara Üniversitesi’nde 300 saat teorik ders, 120 saat uygulama ve 30 saatlik süper vizyon eğitimini içeren 450 saatlik “Aile Danışmanlığı” sertifika programını başarı ile tamamladı ve “Aile Danışmanı” ünvanı kazandı.

2016 yılında Uzmanlığını tamamlamak üzere Arel Üniversitesi “Klinik Psikoloji” yüksek lisans eğitimini aldı ve 2016 yılında Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ nde psikolog olarak çalıştı.

Devamını Okuyun…

Hizmetlerimiz

  • Ergen Terapisi
  • Bireysel Terapi
  • Çocuk Terapisi
  • Aile ve Çift Terapisi
  • Evlilik Öncesi Danışmanlık
  • Evlilik Danışmanlığı ve İlişki Terapisi

İletişim

Ataköy 7-8-9. Kısım Mah. Çobançeşme E-5 Yanyol, (yenibosna metrobüs durağındaki airport avm sağındaki bloklardayız) Nivo Ataköy Rezidans, Bakırköy – İstanbul

[email protected]

0544 415 02 15

Aslıhan Bereketoğlu Uzman Klinik Psikolog & Aile Danışmanı © 2025 | Web Tasarım & Yazılım Mars Creative Web Tasarım Ajansı

Whatsapp