Asrın Vebası Narsisizm İlleti
Bana benim alanımdan bak, sürekli öğrenmeliyim, sahip olduğum herşeyle böbürlenmeliyim, düşünce ve davranış tarzımla en iyi ben bilirim, ben herşeyin en iyisine layığım…
Narsisizm, kendilik psikolojisine göre bir kişilik bozukluğuyken, nesne ilişkileri kuramı savunucularına göre ise, bu bir kişilik örgütlenmesidir.
Başarı ve yeteneklerini başkalarına böbürlenerek anlatan, bir eşi ve benzerinin olmadığını düşünen abartılı davranışlar sergileyen ve kendisini spot ışıklar altında gören bu kişiler, kendilerini herkesten, herşeyden üstün görme eğilimindedirler.
Sınırsız beğenilme isteği, herkesin hayran bakışları narsistik doyum sağlarken, bu kişiler başkaları tarafından kıskanıldığı fikrine de sahiptirler.
Empatiden yoksun, başkalarının duygularına, ihtiyaçlarına duyarsız yapılarıyla, kendilerini beğenmiş kişilik örgütlenmeleriyle, kibir ve gösterişleriyle had safhalardadırlar. Bu durum boyutlarına göre kişiye zarar verebilmektedir.
Kibirlilik, kendini beğenmişlik, gösterişçilik ve ben merkezcilik bu kişilik bozukluğunun olmazsa olmazları arasındadır. Mükemmele ulaşmak için her şeyi göze alabilirler. Kimi zaman istediğini başaramayan narsistler, bunalıma girebilir, kendilerine zarar verebilirler. Yaşanılan kriz anlarını iyi yönetemeyen bu kişiler, bastırdığı aşağılık kompleksiyle, kendilerini yükseltirler.
Kendilerini çok önemser, mağrurdurlar. Kendi hayalinde bir efsane bile olabilirler. Narsistler yalnızca kendilerine güvenmekle kalmazlar, aynı zamanda kendilerine de aşırı hayrandırlar.
Narsisizmin ana özelliği, benlik hakkında aşırı olumlu ve abartılı bir kanıdır.
Narsisizmde 2 mit bulunur. Bunlar;
- Gerçekten yüksek öz saygı
- Güvensiz ve öz saygıları düşük kişilerdir.
Narsistlerin genelde öz saygıları düşüktür ve başkalarının yanında bir güvensizlik hissi yaşarlar. Onları pek çok yönden kusursuzmuş gibi gösterişli bir imaj sergilemeye sürükleyen de işte bu “güvensizlik” duygusudur…
Narsisizm salgınının farkına varmak, onu durdurmanın ilk adımıdır. Narsistlerle uğraşırken, bir kişinin egosunun büyüklüğünün, öz saygısıyla ters orantılı olduğunu hatırlamak yeterli olacaktır. Peki tamamen kendimizden nefret mi etmeliyiz? Tabiki, hayır. Evet kendinize hayranlık duyarak harika hissedebilirsiniz, ama güvenli olduğunuz sürece, bu narsisizm değildir…