Terk Edilmenizdeki Potansiyel 10 Hata
Terk Edilme Sorunu
Sevgiliden ayrılmak, terk edilmek, ilişkiyi bitirmek neredeyse herkesin başına gelmiştir. Bu kötü deneyimi atlatmak için çabalarken, insan kendisini incitilmiş, kandırılmış, reddedilmiş ya da yalnız hissedebilir. Kalp kırılsa da yaşam onsuz da bir şekilde devam eder. İlişkiden önce olduğu düzene dönmek kişiyi epey zorlasa da bir gün tekrardan iyi hissedebilmek için çabalar. İşte tam da bu noktada terk edilmenizdeki potansiyel 10 hatanızı keşfedebilmeniz için yazımızı derledik..
Değer verilen birini kaybetmek kişiye kötü hissettirirken, insan bunu aşmaya çaba gösterirken kendine zaman tanımalıdır. Bu, kişi için bir geçiş süreciyken, yaşananları değerlendirmesi için de bir fırsattır aslında. Kişinin sonraki ilişkisi için bunlar hep birer deneyimdir. Kişi artık neyi isteyip istemediğini ayırt edecek kadar deneyim sahibidir.
Terk edilmenin her basamağında bir bir geçiş, her adımında bir baş etme süreci vardır. İlişki sırasında da ayrılık sürecinde de bağımlı olmamaya çalışmak, onsuz olamam hissinden kaçınmaya çalışmak önemlidir. Bu insan sizin için çok önemli ve özel olsa da, kimseyi yaşamınızın tamamı haline getirmeyin. Bunun için bir ilişkideyken ve sonrasında da arkadaşlıklarınızı canlı tutmada, onları ihmal etmemekte fayda vardır. Hobilerinize zaman ayırdığınız, kendi hayatınızı da unutmadığınız bir ilişki sizi daha özgüvenli ve daha değerli kılacaktır.
Kendi gelişiminizi, yaşamınızla ve kariyerinizle ilgili amaçlarınızı ihmal etmeden de sağlıklı ilişki sürdürebileceğinizi unutmayın. Böylece ilişki içinde kendi kimliğinizi ve varlığınızı korurken, ilişki bitiminde size iyi gelen şeylerin sürmesini de sağlayabilirsiniz.
Şimdi gelelim terk edilmenizdeki potansiyel hata yapmış olabileceğiniz basamaklara..
1. Fazla beklenti içine girmek: İlişkide aşırı beklenti özellikle ilk aylarda karşı tarafa bunaltıcı gelebilir. Henüz birbirinizi tanıma aşaması olan ilk aylarda yüksek beklentiler ilişkilerin hızlı başlayıp, hızlı bitmesine sebep olur. Bu nedenle her şeyi oluruna bırakarak, partnerinizi tanımaya çalışın.
2. İlk günden ciddi vaatlerde bulunmak: Henüz birbirinize alışmadığınızı unuttuğunuz basamaktır. İlk günler için hızlı geçişler kişiyi elde edilmiş ve keşfedilecek yanı kalmadı hissiyle terk edilmeye sürükler. Arada ulaşılmaz olmanız değerlidir. Keşfedilecek her yönünüzü anlatıp, merakın giderildiği bir ilişkide, üzerine ciddi vaatler can sıkıcı olabilir.
3. Sürekli aramak veya mesaj atmak: Çift terapilerinde en çok şikayetin geldiği nokta kesinlikle bu basamaktır. Bir taraf bunalan, bir taraf bunaltan. Birbirinizin hayatları dışında da hayatınız olduğunu unutmayın.
4. Buluşmalara özensiz/bakımsız gitmek: Çiftler birbirlerine alıştıktan sonra öz bakım konusunda esnemeler yapabiliyor. Nasıl olsa en iyi halimde beni gördü gibi düşünceler yanlıştır. Öz bakım, özenmek, bakımlı olmak o kişiyle evlenseniz bile atlamayacağınız basamak olsun. Kimse bakımsız birini hayatında istemez.
5. Eski ilişkileri sürekli anlatmak: Evet eski ilişkileriniz sizin için birer deneyimdi. Şimdi onlara teşekkür edin ve bu konuyu terk edin. Eski konuların size faydadan çok zararı olacağını unutmayın. Üstelik bu konuların partnerinizin dikkatini çekmeyeceğini de bilin.
6. Yargılamak: Bir şey için öyle ya da böyle görüş öne sürmek bir süre sonra partnerinizin kendisini sinirli – agresif hissetmesine sebep olabilir. Yargılamak yerine konuşmak, soru sormak kaliteli bir iletişim için olmazsa olmazlar arasındadır.
7. Sürekli eleştirmek/sürekli tartışma: Sürekli yerli ya da yersiz eleştiri de kişiyi kızdıracak diğer bir sorundur. Kendinizi eleştirdiğiniz kişi yerine koyarak düşününce, ilişkide yapmış olduğunuz hatanızı keşfedebilirsiniz. Bir diğer ilişki sorunu ise, her şeyden tartışma konusu çıkarabiliyor olmanızdır. Bir süre sonra huzurun kalmadığı ilişkide partnerinizin kaçış noktası terk ediliyor olmanız olacaktır.
8. Güvenmemek ve paranoyak olmak: Güven, ilişkinizin ilk aylarında oluşturulması gereken ilişkinin temel basamağıdır. Sürekli kafada kuruyor olmanız ilişkinizi yıpratacak bir süreçtir. Bu kısımda sorun yaşayan kişi profesyonel destek alarak psikoloğa başvurmalıdır.
9. Fazla ulaşılabilir olmak: Her buluşmaya anında hazır olmak, her çağırdığında ondan başka planınızın olmaması sizi fazla ulaşılır kılar, bu da partnerinizin sizi keşfedeceği hiçbir yanınızın olmaması, ondan başka plan yapamıyor olmanız, başka meşguliyetlerinizin olmaması ilgi çekmez. Bir iki kez farklı planınızın olması sebebiyle buluşma teklifini reddetmeniz, size bir daha yazmayacağı anlamına gelmez. Aksine sosyal hayatı olan, çevresi olan, uğraşı olan, boş bir insan olmayan bir karakter ortaya koyarsınız.
10. Özgüven eksikliği veya sürekli kendini övme: Özgüven sorunu yaşayan ya da sürekli ego savaşı halinde olan, kendini sürekli öven insan bir süre sonra bunaltıcı olduğundan dolayı da terk edilmiş olabilirsiniz. Güvensizliğin nedenini anlamak için, her kişinin kendisine özel hassasiyetlerini ve yaşantılarını gözden geçirmesi gerekir.
Eğer ayrılığı bir türlü atlatamıyorsanız, kendinize veya bir başkasına zarar vermeyle ilgili düşünceleriniz varsa psikolojik olarak destek alabilir, seanslarıma katılabilirsiniz.
Bakırköy Psikolog Randevusu İçin Bize Ulaşabilirsiniz: 0544 415 02 15