
Aile (Çift) Terapisi
Aile nedir?
Aile kavramı sözcük anlamıyla; evlilik ve kan bağına dayanan, eşler ve çocukların oluşturduğu bir bütün ve toplum içindeki en küçük birimdir.
Aile Danışmanlığı nedir?
Aile danışmanlığı; ailenin hayatında nelerin önemli olduğuna ve çiftlerin değişimi için nasıl yardım edilebileceği ile ilgili görüş birliğini amaçlayan bir terapi sistemidir. Yakın ilişki içinde olan aile bireylerinin, sağlıklı iletişim kurmasını ve iletişim bütünlüğünü hedefleyen bu sistem, yakın ilişkide bulunan aile içerisindeki kişilerin katılımıyla gerçekleştirilerek probleme ve çözümüne dayanır.
Aile terapisinin amaçları ve hedefleri nelerdir?
- Amaç; sağlıklı bireylerle sağlıklı iletişim kurabilmektir. Çiftlerin birbirlerini anlayabilmelerini sağlamaktır.
- Kişilerin işbirliklerini arttırmak, benzer bir problemle nasıl baş edebileceklerini çözümlemek, psikiyatrik tanı alan bireyler varsa bireye ve anlaşılmalarına yardımcı olmak amaçlarımız arasındadır.
- Kişilerin objektif bir ortamda, kendilerini ifade edebilmelerini ve anlaşılmalarını sağlamaktır. Kişilerin, empati kurarak iletişim kurmalarını sağlamaktır.
- Hedef; problemin kaynağına inmek ve var olan sorunu bireylerin mimimum zararla atlatmalarını sağlamaktır.
Aile terapisi nelere odaklanır ve nasıl uygulanır?
- Bu sistemde, iletişim kalitesi arttırılırken bir yandan sorun yaratan durumun ne olduğu bulunmaya çalışılır.
- Bireylerin objektif bir ortamda, duygularını net bir şekilde ifade edebilmesi için zemin hazırlanır.
- Kişi kendisini ifade etme fırsatı bulurken, empati yapması ve dinlemeyi bilmesi de sağlanılarak katılımcı diğer bireylere de söz hakkı verilerek, problemin kaynağına inilir.
- Tüm aile bireyleri ve dinamikleri üzerinde çalışılır. Çatışmaların üstesinden gelmelerinde bireylere profesyonel destek verilerek, soruna ve çözümüne odaklanılır.
Aile terapisi kaç seans sürer?
5-10 seans arası, kişinin getirmiş olduğu probleme göre değişkenlik gösteren bu süreç kısalıp-uzayabilmektedir. Bu tamamen kişilerin seansa devam etmesine, seansa uyum sağlamasına, verilen ev ödevlerinin yapılmasına bağlıdır. Ortalama 50 dakika uygulanır.
Bir hafta gelip, diğer hafta seansını iptal eden bir danışanın alacağı verim ile her hafta seansa düzenli şekilde gelen danışanların alacağı verim tamamen farklıdır. Bu nedenle seanslara düzenli gelmek, terapi sürecine devam etmek aile danışmanlığında oldukça önemlidir.
Aile danışmanının seans üzerindeki tutumu nasıldır?
Aile danışmanı, yapıcı bir tutumla danışanlarına yaklaşır. Sorun her ne olursa olsun asla taraf tutmaz. Problemler karşısında suçlayıcı tavır sergilemez. Aile bireylerinin hedelerine, umutlarına, ihtiyaçlarına yönelir. Beklentilerine odaklanır. Dinlemeye ve anlatmaya teşvik ederler. Kişilerin güçlü ve zayıf yönleri üzerinde çalışır. Kişileri sorumluluk almaya ve düşünmeye teşvik eder. Farklı alternartifleri ve başetme becerilerini geliştirir. Bireylerin güçlü yönleri desteklenerek, zayıf yönleri için geliştirme çalışır.
Aile Terapisine Gelmeden Önce Yapabilecekleriniz;
- Aile bireylerinizi değiştirmeye çalışmayın.
- Savunmada kalmaya çalışmayın.
- Beklentilerinizi düşürün. Bu durum, hem hayal kırıklığı yaşamanızı önleyecek hem de gerçekçi düşüncelere bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacaktır.
- Baş ettiğiniz problemleri yönetin, daha geniş kapsamlı değerlendirin.
- Kendi içinize kapanarak sorunların kendiliğinden çözülmesini beklemeyin. Kendinizi iyi ifade edemediğinizi düşünüyorsanız profesyonel destek alarak iletişim kalitenizi arttırın.
Kimler bu terapiye gelebilir?
- İlişkilerinde iletişimle ilgili problem yaşayan çiftler, problemleri kendi aralarında çözemediklerinde aile danışmanlığı hizmetinden yararlanabilmektedirler.
- Çiftler arasında problem yok, fakat çocuklardan dolayı sorunlar ortaya çıkıyorsa, bu seanslara gelebilmektedirler.
- Aldatma, yas süreci, kıskançlık, stresli yaşam olayları, aile bireylerinden birinin kaybında, çocukların veya aile bireylerinden herhangi birinin tanı aldığı durumlarda, aile anlaşmazlıkları ve çatışmaların yoğun yaşanıldığı durumlarda kişiler aile danışmanlığından yararlanabilmektedirler.
Aile terapisinin hangi gruplar üzerinde uygulanması sakıncalıdır?
- Bireyler arasında ortaya çıkmaması gereken önemli sırlar olduğu durumlarda,
- Danışanların varlığını tehdit eden töre cinayetleri gibi durumlar söz konusu olduğunda,
- Paranoid kişilik örüntüsü bulunan bireylerde,
- Bireylerde anti-sosyal kişilik yapılanması varsa,
- Seans esnasında seansı baskılayan, kişileri yönetmeye çalışan bireyler varsa sakıncalı olabilmektedir.
Aile terapisinin faydaları ve kişiler üzerindeki etkisi nedir?
- Kişilerin birbirlerini anlamalarına olanak sağlar.
- Aile anlaşmazlıkları üzerinde etkilidir.
- Aile üyelerinin her biri çözümün bir parçası olabilir ve aile bütünlüğü korunabilir.
- Daha kalıcı sonuçlar, daha kalıcı değişimler oluşur.
- Sorunların daha da büyüyüp çıkılmaz bir hal almasının önüne geçer.
- Daha yapıcı, güçlü, sağlıklı bireylerle huzurlu ve mutlu aile yapısını ortaya çıkarır.
- Kendisini ifade etmede zorlanan kişiler üzerinde çalışılarak net ve somut ifadeleri arttırır.
- Aile üyelerinin birbirlerini motive etmelerine yardımcı olur.
- Aile bireylerinin iletişim kurma stillerini ve ilişkilerini kuvvetlendirir.
Aile danışmanlığından maksimum yararı nasıl sağlarız?
Seanslara düzenli gelmek, psikoloğun verdiği ödevleri yapmak terapiden maksimum verim almayı sağlayan etkenlerdir. Aksatılan seanslar terapi sürecinin uzamasına sebep olurken, kişilerin problemlerinin devam etmesine yol açar. Çiftlerin veya diğer aile üyelerinin, maksimum verimi elde edebilmeleri için seansa birlikte devam etmeleri de oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki, aile danışmanlığı kişiler arası yapılan bir terapi çeşididir, bir aile üyesiyle yapılan seanslar maksimum yarar almayı önleyebilecek faktörlerdendir..