YENİ EVLİ ÇİFT OLMAK
Çift olmak, aile döngüsündeki en karmaşık ve güç geçişlerden biridir. Bu dönem; farklı iki özellik ve karakterlere sahip iki kişinin, kendi ailelerinden ayrılarak yeni bir çekirdek aile olma yoluna gittikleri dönemdir.
Yeni evli çiftler ilişkilerinde, her birey kendi ailesinden getirdiği sınırları, inançları bu yeni oluşturdukları evlilik sistemine yerleştirmeye çalışır. İlişkilerde en çok rastlanılan problemlerden biri de ne yazık ki budur.
‘Senin ailen’ ve ‘benim ailem’ karşılaştırması, kişilerin birbirlerine hükmetmeye çalışmasıyla başlamaktadır. Baskı kurmak, hükmedebilmek isteğinin altında değer görme ve kabul edilme isteği vardır.
Hükmetmek genelde, “ Beni seviyorsan, dediğimi yaparsın” gibi cümlelerle ifade edilir, açılımında da “Kendime pek fazla güvenim yok, kendimi iyi hissetmek için senin onayına ve ilgine ihtiyacım var, aksi takdirde kendimi bir hiç gibi hissedebilirim” diye yorumlanır. Bu gibi durumlar ilişkinin zorlanmasına, bir tarafın baskı altında hissetmesine ve tüm bunların sonucunda da mutsuz bir ilişkinin varlığına neden olur.
Yeni bir evlilikte iki insan ilk başta benzer yönleri olduğu için birbirlerinden etkilenirler. Fakat, uzun yıllar bu birlikteliği devam ettirebilmek farklılıkların tadını çıkarabilme yeteneği ile ilgilidir. Bu farklılıklar çiftler tarafından kabul edilmezse, bu evlilikte uyumlu bir ilişki beklenemez..